Dakar 2019

19-01-2019

Dakar 2019 zit erop!
Het was een zware Dakar maar team Dakarspeed heeft de hele race uitgereden met een mooie 10e plaats in het algemeen klassement! Gisteren was het dan eindelijk tijd voor het welverdiende biertje en de ontlading van de afgelopen 2 weken.

Wat hebben we met zijn allen gebaald van de motorproblemen, de handstand maar daarnaast hebben we ook enorm genoten van al het spektakel wat bij deze Dakar kwam kijken. Spannend was het tot de laatste minuut!

Maurik zijn reactie na deze laatste etappe : “Vandaag was nog een pittige proef waarin van alles kon gebeuren! We hebben redelijk op safe gereden…toch nog op een mooie 4e plek geëindigd deze laatste etappe! We mogen trots zijn dat we met vier Iveco’s aan de finish staan, want het was een echt zware Dakar! Op naar het podium vanavond!”

Vanmorgen worden de trucks weer naar de haven gebracht, daarna is het nog even tijd om te relaxen en alle spullen te pakken. Aan het einde van de dag vliegt het hele team weer terug naar Nederland.

Graag willen we alle sponsoren en fans nogmaals bedanken voor hun inzet en enthousiasme!

Dakar 2019

Finish Team Dakarspeed 2019

Finish Team Dakarspeed 2019

19-01-2019

.


Dakar 2019

19-01-2019
Team De Rooy als enige compleet aan de finish Dakar 2019

Met de derde plaats in het eindklassement voor Gerard de Rooy en drie etappeoverwinningen – Ton van Genugten schreef ook de laatste etappe nog even op zijn naam – kijkt Petronas Team De Rooy Iveco met een toch wel tevreden gevoel terug op de Dakar Rally 2019. “Het is niet de podiumplaats waar we op hoopten, maar het is en blijft een podiumplaats”, stelde Gerard de Rooy.

“Als je ziet wat er in tien dagen wedstrijd allemaal is gebeurd, tot en met de laatste dag aan toe, dan mogen we zeker niet klagen. Met het feit dat we ook nog eens als enige team compleet, met alle vier de trucks, aan de finish staan en bovendien alle vier in de top 10, kan ik alleen maar heel tevreden zijn.”
De winst in de Dakar Rally was voor de zestiende keer voor het Russische Kamaz, met Eduard Nikolaev voor de vierde keer als winnaar en Dmitry Sotnikov op de tweede plaats. “Bij Kamaz vallen er twee trucks uit, Nikolaev heeft ook een uur vastgezeten in de duinen. Alles was mogelijk en niemand is zonder kleerscheuren aan de finish geraakt”, zei De Rooy. “Alleen hadden wij iets meer kleerscheuren dan zij en dat is jammer.”
Al terugkijkend kun je stellen dat De Rooy in de eerste week van de Dakar, en dan met name etappe 3, de rally heeft verloren. Op die dag kwam hij vast te zitten bovenop een duin en brak het stuur af. Dat kostte De Rooy anderhalf uur. Het gevolg was dat hij de dag erna pas als tiende kon starten, waardoor hij in het stof terecht kwam en daardoor nog eens een half uur verspeelde. “Dat was een cruciaal moment. In de tweede week ging het eigenlijk heel goed, maar toen was de schade al te groot om nog te herstellen. Alles moet kloppen. De competitie is te sterk om door onbenulligheden tijd te verliezen.”
Ook de andere drie Team De Rooy Iveco’s bleven niet uit de problemen. Federico Villagra verloor drie uur door een gebroken uitlaat. Ton van Genugten had met een haperende turbosensor, kapotte voorruiten en een probleem met de versnellingsbak te maken. Maurik van den Heuvel reed zes dagen in de noodloop en maakte een handstand in de duinen.
“Als team hebben we teveel meegemaakt om voor een hogere klassering in aanmerking te komen”, herhaalde Maurik van den Heuvel aan de finish van de laatste etappe. “Maar het feit dat we met vier Iveco’s aan de finish staan, zegt wel wat in deze slijtageslag. Ik heb wel eens geklaagd over het niveau in de Dakar, maar dit was – net als vorig jaar – een echt zware. Iedereen heeft op zijn kloten gekregen. We hebben bijna 800 kilometer duinen achter de rug; daarin heb je het niet over minuten zoals op snelle rallypaden, maar over uren die je kunt winnen, maar ook verliezen. Met die duinen heb ik het nu wel weer even gezien trouwens.”
Voor Ton van Genugten had het nog wel even mogen duren. Hij schreef de laatste etappe op zijn naam en mocht er zodoende deze Dakar twee bijschrijven op zijn conduitestaat. Volgens Van den Heuvel, die met de vierde tijd aantikte, was het in de laatste 112 km een kwestie van bandenmanagement om met de juiste spanning door de duinen en over de snelle paden te geraken. “Het klopte eindelijk weer eens allemaal”, zei Van Genugten erover. “Dan merk je dat het in de cabine ook ineens een stuk beter gaat en iedereen in een flow komt, ook Peter en Bernard.” Navigator Peter Willemsen en technische man Bernard der Kinderen – verantwoordelijk voor de bandenspanning – loodsten Van Genugten foutloos door de laatste kilometers, die nog bepaald niet eenvoudig waren. Op de 112 km haalde Van Genugten vier trucks in, waaronder die van zijn kopman. “Ik zag Gerard rijden en dacht: jammer dan. Erop en erover. Die laatste etappe winnen is toch een pleister op de wonde.”

Eindklassement Dakar 2019 (onder voorbehoud)
1 Nikolaev 41:01:35
2 Sotnikov +25:36
3 De Rooy +1:34:44
4 Villagra +5:49:08
7 Van Genugten +9:15:26
10 Van den Heuvel +11:54:15


Dakar 2019

Dakar 2019

Dakar 2019

19-01-2019

Etappe 10 : Pisco – Lima
Verbinding > 247 km – Special > 112 km


Maurik kwam tijdens de 9e etappe binnen op een mooie 6e plaats. Maurik: “De eerste dag dat we geen trammelant hebben. Alles goed verlopen. Wel af en toe wat moeten zoeken in de duinen dus dat zal ons wel wat posities gekost hebben.” Vanwege de handstand van gisteren, zoals Maurik de tuimeling noemt had het team veel last van stof van de trucks die voor hem waren gestart.

Team Dakarspeed staat nu 10e in het algemeen klassement en vertrekt vandaag vanaf positie 10 om 15:23 uur NL tijd. Vaak is de laatste dag een makkelijke dag, maar dit jaar is dat toch iets anders. Gewoon nog 112 kilometer ploeteren door de duinen bij Pisco. De finish komt ongetwijfeld als een verlossing voor de coureurs die het halen. Alleen de echte doorzetters zijn nu nog over. Na deze spannende finale is het dan eindelijk tijd om te ontspannen en te genieten tijdens de podiumceremonie in Lima vanavond!

Algemeen klassement Team De Rooy:
Gerard: 3e plek
Federico: 4e plek
Ton: 7e plek
Maurik: 10e plek


Dakar 2019

19-01-2019

Gisteren ging team Dakarspeed op zijn kant… had niets te maken met hard rijden, maar ze zaten net op het verkeerde spoor… aldus het publiek was ook Carlos Sainz daar 10 minuten van tevoren op zijn dak gegaan. Een paar meter verder naar links of rechts op het pad en er zou niets gebeurd zijn.

Maurik vertelt: ‘Gewoon vette pech! Maar niemand heeft iets, behalve onze hoofden verbrand van het wachten. Ton heeft ons toen in 15 minuten rechtop gekregen, waarna wij nog een half uur nodig hadden om alle vloeistoffen te checken en het raam met tape vast te plakken…’

Team Dakarspeed staat nu 10e in het algemeen klassement en vertrekt vandaag vanaf positie 12 om 15:25 uur. Etappe 9 is een relatief korte etappe met weinig verbinding. Het meeste spektakel wordt bij de start verwacht, want ook vandaag betreft het weer een massastart.

Algemeen klassement Team De Rooy:
Gerard: 3e plek
Federico: 4e plek
Ton: 5e plek
Maurik: 10e plek

Dakar 2019

.

.

19-01-2019

.


16-1-2019

16-01-2019
Van Genugten toch nog tweede in Super Ica-stage

Het weer overeind zetten van Maurik van den Heuvel leek Ton van Genugten veel tijd te kosten in de achtste etappe van de Dakar Rally, maar leverde hem uiteindelijk toch nog de tweede plaats op. Na het optellen en aftrekken van de penaltytijden bleek dat Van Genugten slechts 22 minuten had toegegeven op etappewinnaar Dmitry Sotnikov (Kamaz). Het omvallen in de duinen kostte Van den Heuvel wel veel tijd. Hij werd geklasseerd als elfde op een achterstand van bijna vijf uur.

Met de wetenschap dat zijn Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoot op de kant in de duinen lag, ging Van Genugten als een speer van start in de achtste etappe, als tweede truck in de tweede golf. Vijf trucks, waaronder Gerard de Rooy, Federico Villagra en Maurik van den Heuvel, waren al een uur of drie eerder gestart. Omdat Van den Heuvel de laatste van de vijf was, moest hij dus uren wachten tot Van Genugten er was.
“Het eerste stuk van pakweg 100 km was heel snel, met feshfesh-paden. Daar kwamen we wel aardig doorheen, ondanks dat er een dichte mist hing”, vertelt Van Genugten. “Bij kilometer 132 hebben we Maurik overeind gezet. Dat kostte een half uur, maar het ging toch vrij goed, dus dan rijd je er met een goed gevoel weer vandaan.”
Van Genugten reed vanaf dat moment vol gas door om zoveel mogelijk tijd weer goed te maken. Tot 40 km voor de finish — op bijna hetzelfde punt als waar eerder teamgenoot Villagra een lekke band kreeg — reed Van Genugten een band kapot. “Dat was jammer, maar blijkbaar kan het niet één dag helemaal vlekkeloos gaan deze Dakar. Uiteindelijk was het toch wel een goede dag, blijkt later. Morgen gaan we er in elk geval nog eens goed voor zitten.”
Er was nog de stille hoop dat zou blijken dat Sotnikov een waypoint had gemist, maar dat lijkt niet zo te zijn. ’s Avonds laat, toen Van Genugten zijn tijd had teruggekregen, was er nog geen sprake van een penalty voor de Rus. Hij behoudt dus in elk geval voorlopig zijn etappeoverwinning en de leiding in het klassement.

De uitslag van de achtste etappe:
1 514 - DMITRY SOTNIKOV (RUS) KAMAZ 4h38m06s
2 509 - TON VAN GENUGTEN (NLD) IVECO +00:22:01
3 501 - SIARHEI VIAZOVICH (BLR) MAZ +00:23:13
4 503 - GERARD DE ROOY (NLD) IVECO +00:25:09
5 505 - FEDERICO VILLAGRA (ARG) IVECO +00:27:06
11 513 - MAURIK VAN DEN HEUVEL (NLD) IVECO +04:54:42

Het klassement na de achtste etappe
1 514 - DMITRY SOTNIKOV (RUS) KAMAZ 35h01m35s
2 500 - EDUARD NIKOLAEV (RUS) KAMAZ +00:26:49
3 503 - GERARD DE ROOY (NLD) IVECO +01:07:43
4 505 - FEDERICO VILLAGRA (ARG) IVECO +04:09:27
5 509 - TON VAN GENUGTEN (NLD) IVECO +05:09:35
10 513 - MAURIK VAN DEN HEUVEL (NLD) IVECO +11:07:15
16-1-2019

16-1-2019

16-1-2019

16-01-2019

Etappe 7 was voor team Dakarspeed magnifiek! Het was een loodzware etappe, maar de motor liet hen niet in de steek en daarmee komt Dakarspeed op een mooie 8e plek in het algemeen klassement.
Traditiegetrouw is de achtste etappe de Super Ica en dat belooft geheid spektakel! De startvolgorde wordt namelijk bepaald door de snelste 10 motoren, 10 auto's en 5 trucks van de zevende etappe. De overige deelnemers starten later.

Algemeen klassement Team De Rooy:
Gerard: 3e plek
Federico: 4e plek
Ton: 6e plek
Maurik: 8e plek

Maar liefst drie trucks van Team De Rooy staan aan de start van de Super Ica!
Om 14:15 NL tijd start etappe 3 met Gerard de Rooy op plek 1!
Federico Villagra start vanaf plaats 4 en Maurik start vanaf plaats 5 om 14:27 uur NL tijd.


15-1-2019

15-01-2019Lek boven bij Van den Heuvel

Met drie Iveco’s versus één Kamaz en een Maz heeft Gerard de Rooy gunstige kaarten in handen voor de achtste etappe van de Dakar Rally. In deze zogenoemde Super Ica starten de top 10 van de motoren, de top 10 van de auto’s en de top 5 van de trucks van de zevende etappe samen vóór de rest. Dankzij de vierde plaats van Federico Villagra en de vijfde plaats voor Maurik van den Heuvel weet etappewinnaar Gerard de Rooy zich gesteund door een sterk team.

Er staat nogal wat op het spel in de achtste etappe, die te boek staat als de koninginnenrit van de Dakar 2019. Gisteravond laat kreeg De Rooy te horen dat hij toch niet de winnaar was van de zesde etappe, maar dat die zege op naam komt van Kamaz-rijder Dmitry Sotnikov met een verschil van 21 minuten. De wedstrijdleiding was vergeten dat te verwerken in de ranglijsten, zodat na de winst van De Rooy in de zevende etappe het klassement er vreemd uit zag. Inmiddels zijn alle resultaten van etappe 6 wel goed verwerkt, maar dat betekent wel dat De Rooy er iets minder gunstig voorstaat dan het zich liet aanzien. Het verschil met Sotnikov is geen 15 minuten, maar bijna drie kwartier. Op klassementsleider Eduard Nikolaev heeft De Rooy 1.15.28 goed te maken.
Juist in de Super Ica zou dat mogelijk kunnen zijn, zeker nu Nikolaev er alleen voor staat – en slechts mag hopen dat de Wit-Rus Siarhei Viazovich bereid is te assisteren wanneer dat nodig is – en De Rooy twee secondanten bij zich heeft.

Dat heeft hij vooral te danken aan Maurik van den Heuvel, die een uitstekende zevende etappe reed. “Alles was top”, zei Van den Heuvel. “De auto was top, de motor was top, in de cabine was alles top. Ik geloof niet dat ik ooit zo’n zware etappe heb meegemaakt, maar het ging hartstikke lekker. Eén keer zijn we een verkeerde vallei ingereden en we hebben een lekke band gehad, maar verder geen trammelant. Het is zo fijn rijden als er weer vertrouwen is in de techniek.”
Die is er weer. Het lek lijkt namelijk boven. De motorstoring waarmee Van den Heuvel te kampen had, en waardoor hij maar op half vermogen kon rijden, is verholpen. “Het sensortje op het spruitstuk moet een bepaalde lengte hebben en bij het type in mijn auto is dat net iets anders: het moest twee millimeter korter zijn. Dat is nu opgelost en het rijdt fantastisch.”
Voor Van den Heuvel is het de eerste keer dat hij in de Super Ica-kopgroep start. “Het is best spannend. Ik weet nog niet goed wat ik ervan moet verwachten. Het is belangrijk dat wij er met zijn drieën zijn. Het teambelang staat voorop.”

Ton van Genugten had een mindere dag. Hij finishte als zevende en kwam net drie seconden tekort op Sotnikov om voor de Rus te starten. Ook Van Genugten had problemen met de vallei. “Ik kwam niet boven. Na vijf keer proberen zijn we eromheen gereden.” In de duinen liep een band langzaam leeg en omdat het al druk zat was met het in de gaten houden van de bandenspanning besloot monteur Bernard der Kinderen dat het verstandiger was de band te wisselen. Daarna weigerde het bandenaflaatsysteem echter dienst, zodat Van Genugten met een bandenspanning van 1 bar de rest van de etappe reed. “Op de snelle stukken konden we daardoor maximaal 90 in plaats van 120 omdat ik anders de banden aan flarden zou rijden.”
Van Genugten begint zodoende een stuk later aan de Super Ica dan de andere drie Iveco’s. Na de kopgroep van 25, die door elkaar starten op basis van de tijden van de zevende etappe, vertrekken eerst de rest van de motoren en dan de auto’s en de trucks. Dat wil niet zeggen dat Van Genugten de etappe niet zou kunnen winnen, maar om assistentie te verlenen aan Gerard de Rooy of de andere twee Iveco’s zit hij er te ver achter.
15-1-2019

15-1-2019

15-1-2019

15-01-2019

Etappe 6 was een behoorlijke domper voor team Dakarspeed. Wéér problemen met de noodloop, daardoor onnodig vast gestaan én een waypoint gemist. Het is moeilijk om vertrouwen te houden, maar het is niet alleen voor ons enorm frustrerend. De monteurs hebben tijdens de rustdag ieder stekkertje en iedere sensor vervangen die ze maar konden vervangen en tóch gaat het weer mis.
Ondanks deze tegenslag zullen we ons weer opladen voor etappe 7 die in een loop gaat. Het is een relatief korte etappe die in San Juan de Marcona begint en eindigt.

Algemeen klassement Team De Rooy:
Gerard: 3e plek
Federico: 4e plek
Ton: 5e plek
Maurik: 12e plek

Om 14:30 NL tijd start etappe 3 met Gerard de Rooy en Federico Villagra vanaf plaats 2 en 3. Maurik start vanaf plaats 9 om 15:26 uur NL tijd, Ton van Genugten een paar minuten later vanaf plaats 10.


14-1-2019

14-01-2019

Eén-tweetje De Rooy en Villagra, Van den Heuvel en Van Genugten in mineurVan den Heuvel en Van Genugten in mineur

De etappezege van Gerard de Rooy en de tweede plaats voor Federico Villagra stonden in schril contrast tot de problemen die Maurik van den Heuvel en Ton van Genugten ondervonden in de loodzware zesde etappe van de Dakar Rally. Het waren opnieuw motorstoringen die de beide Petronas Team De Rooy Iveco-rijders van een goed resultaat afhielden.

“Het had een prachtige dag kunnen worden”, wist Ton van Genugten, die als winnaar van etappe 5 de special opende. “In de duinen verloor ik een minuut of zeven doordat de twee Kamazzen die achter me waren gestart mijn spoor maar hoefden te volgen. Ze bleven ook strak achter me hangen, zo van ‘laat hem het maar uitzoeken, wij volgen wel’. Ze hebben jammer genoeg niet lang plezier van me gehad.”
De eerste 57 km ging het prima met Van Genugten, maar al 10 km na een neutralisatie van 19 km ging het mis. “Ik reed in een gat en de motor hield ermee op”, moppert Van Genugten. “Doodzonde, want het was echt een proef voor mij.”
Die mening was ook Maurik van den Heuvel toegedaan. “Duinen en bokkenpaden: dat is Ton zijn terrein.” Het had voor hemzelf ook goed kunnen gaan, ware het niet dat de motor opnieuw in de noodloop schoot. “Na 4 km begon het al”, vertelde hij na aankomst in het bivak in San Juan de Marcona. “En dan zijn het nog 300 lange kilometers. Op 70 procent van het vermogen rijden kon niet in deze etappe, met zoveel duinen en zulk zwaar zand. Het waren de zwaarste duinen tot nu toe deze Dakar. Ik heb nog nooit zoveel auto’s vast zien staan. En niet een beetje vast, maar echt hopeloos vast.”
Door de emergency loop kwam Van den Heuvel voortdurend vermogen tekort. Vooral in de duinen was dat een groot probleem. “Dan wordt het ook gevaarlijk. Ik kwam niet boven, ben bijna omgevallen en heb een paar keer vastgezeten. Gewoonlijk geef je op het topje even een spuit gas bij en schiet je er overheen, maar dat kon niet. Janus van Kasteren heeft me losgetrokken.”
Het laatste waypoint, bovenop een berg waar zelfs Gerard de Rooy en Federico Villagra slechts met de grootste moeite bovenkwamen, moest zowel Van den Heuvel als Van Genugten laten lopen. “Dat ging niet”, zegt Van den Heuvel. “Heel frustrerend, maar voor de monteurs is het minstens zo balen als voor ons. Ze proberen er alles aan te doen om het probleem op te lossen, op de rustdag zijn alle stekkertjes en sensoren vervangen en vernieuwd, maar ze kunnen het niet vinden. We zullen het ermee moeten doen en hopen dat het meevalt.”

Omdat veel trucks het waypoint op de berg hebben gemist, maar nog niet alle straftijden zijn verrekend — op het missen van dat waypoint staat een penalty van een uur — is nog niet helemaal duidelijk waar Van den Heuvel en Van Genugten staan in de daguitslag. Wat het klassement betreft: Eduard Nikolaev behoudt de leiding, op 10 minuten voor zijn teamgenoot Dmitry Sotnikov. Achter de beide Kamaz-rijders komt Gerard de Rooy met een achterstand van 1 uur en 50 minuten. Federico Villagra nam de vierde plaats over van Ton van Genugten op 4.06.48. Van Genugten staat vijfde op 23 minuten van zijn Argentijnse teamgenoot.14-1-2019

14-1-2019

14-1-2019

14-01-2019

Gisteren tijdens de rustdag hebben de jongens uitgeslapen, de overalls zijn weer gewassen en ze hebben onderling bij kunnen praten en de batterij weer op kunnen laden.
Voor de monteurs van team de Rooy was het absoluut geen rustdag, zij zijn hard aan het werk geweest om de trucks weer helemaal spik en span te krijgen voor etappe 6.

Etappe 6 wordt de langste (ruim 800 km.) van de hele Dakar en zal wederom zeer zwaar worden.

Algemeen klassement team de Rooy:
Gerard: 4e plek
Ton: 5e plek
Federico: 10e plek
Maurik: 11e plek


10-1-2019

14-01-2019De vierde etappe van de Dakar Rally 2019 was opnieuw geen probleemloze dag voor Petronas Team De Rooy Iveco. Gerard de Rooy finishte als elfde op ruim 35 minuten achterstand van etappewinnaar Andrey Karginov, als gevolg van een kromme spoorstang en een kapotte band. Maurik van den Heuvel eindigde net voor De Rooy als tiende op 32 minuten. Hij had opnieuw te kampen met een motor die in de noodloop schoot. Federico Villagra, bij aanvang van de etappe nog derde in het klassement, viel ver terug door nog onbekende problemen.


Ook de motor van de truck van Maurik van den Heuvel schoot weer in de noodloop door een storing. “Na een reset ben ik op 70, 80 procent van het vermogen gaan rijden, om te voorkomen dat het weer zou gebeuren. Daardoor kon ik het vermogen gebruiken om het moment dat het écht nodig was.” Door het mulle feshfesh, waar de truck soms wel een halve meter in wegzakte, ging het daardoor minder vlot dan Van den Heuvel had gewild.

Gerard de Rooy had in het begin van de 405 km lange etappe vooral veel last van stof. Door de problemen van de derde etappe was hij ver naar achter gestart, maar door de enorme stofwolken die het diepe en mulle feshfesh veroorzaakte, kon hij moeilijk langs de auto’s en buggy’s komen. “Ik heb nog nooit zóveel stof gezien”, zei De Rooy. “Je zag geen hand voor ogen, maar ik heb toch 20, 25 auto’s ingehaald.”
In een canyon, waar je op twee manieren naar boven kon, stond een buggy vast in het zand. De Rooy moest die eerst los trekken voordat hij erlangs kon. Bij het ingaan van de neutralisatie halverwege de etappe zag hij dat de Kamaz die achter hem was gestart hem daarbij voorbij moest zijn gegaan. Op het stukje verharde weg kwam De Rooy er ook achter dat hij op een van de vele stenen die in het feshfesh verborgen lagen de spoorstang krom moest hebben gereden. “Daarom heb ik in het tweede deel kalmer aan gedaan om de schade niet te verergeren.” Toch kreeg hij in dat tweede deel nog te kampen met een kapotte band. De crew van Maurik van den Heuvel hielp bij het wisselen.
Onderweg stopte De Rooy ook nog even bij teamgenoot Federico Villagra die met panne stond. “Maar hij riep dat we door moesten rijden, omdat hij bijna klaar zou zijn. Hij zei iets over de uitlaat, maar wat er precies aan de hand was, weet ik niet.”

De problemen bij alle vier de Iveco’s komen uiterst ongelegen. De vierde en vijfde etappe vormen samen de marathonetappe. De monteurs moesten in Arequipa blijven. De racecrews van Team De Rooy zijn vanavond en vannacht dus op zichzelf aangewezen. De etappe terug naar Arequipa is nog eens 517 km, met naar verwachting weer veel feshfesh en stenen.
10-1-2019

11-1-2019

11-1-2019

11-01-2019

Etappe 5: Tacna — Arequipa
Verbinding > 197 km — Special > 517 km

Beste Dakarspeedfan,

Team Dakarspeed is gisteren op een mooie 10e plaats binnen gereden!
Tijdens etappe 4 heeft Maurik voorzichtig gereden om de banden te sparen voor vandaag. Ook was er weer een motorstoring waardoor Maurik er voor koos tot maximaal 70-80 vermogen te rijden, zodat hij voluit kon als het écht nodig was. Daarnaast hebben ze 7 minuten verloren door Gerard even te helpen een band te wisselen.

Voor de derde dag op rij kunnen de Dakar deelnemers hun borst natmaken. Vandaag staat namelijk het tweede deel van de marathonetappe op het programma waarbij zeker de massastart voor spectaculaire taferelen zal zorgen.
De trucks krijgen vandaag de langste proef van Dakar 2019 voorgeschoteld, namelijk een proef van maar liefst 517 kilometer lang.

Algemeen klassement team de Rooy:

Gerard: 5e plek
Ton: 7e plek
Federico: 14e plek
Maurik: 16e plek

Maurik is zojuist weer gestart vanaf een 11e plek!


10-1-2019

10-01-2019

Etappe 3 rampdag voor Team De Rooy

De derde etappe van de Dakar Rally 2019 is voor Petronas Team De Rooy Iveco uitgelopen op een rampdag. Alleen Federico Villagra wist zonder kleerscheuren de 331 km tussen San Juan de Marcona en Arequipa te volbrengen. De Argentijn werd tweede en bezet die plaats ook in het klassement. Ton van Genugten verloor bijna een uur, Gerard de Rooy bijna anderhalf uur en Maurik van den Heuvel nog veel meer.

Maurik van den Heuvel wisselde zijn stuur met dat van De Rooy, zodat de kopman van Petronas Team De Rooy Iveco verder kon. Om zelf ook weer door te kunnen, moest Van den Heuvel wel eerst het kapotte stuur repareren. Daarvoor was een boormachine nodig, dus moest hij wachten op de servicetruck. Van den Heuvel is op het moment van schrijven nog bezig aan de derde etappe.
In het klassement viel Gerard de Rooy terug naar de zevende plaats op 1.17 van de voorlopige klassementsleider Eduard Nikolaev. Ton van Genugten staat zesde op 1.16. “Het is een zware domper, maar het is ook nog maar de derde dag”, constateerde De Rooy.

De Rooy begon goed aan de loodzware proef, maar kwam in de duinen op ongeveer 80 km in de problemen. “Bovenop een duin aangekomen bleek het te zacht en ik probeerde terug te draaien, maar was net te laat, waardoor we vast kwamen te zitten. Eén wiel hing in de lucht, dus ik kon niet weg. Toen ik het na het graven nog een keer probeerde, brak het hart uit mijn stuurwiel. Dat hebben we niet bij ons, dus ik moest wachten op de anderen.”
Dat duurde al lang. Van Genugten en Van den Heuvel waren immers een heel eind na De Rooy pas gestart en onderweg kregen ook zij problemen. “In de duinen gaf de sensor van de turbo een storing aan”, vertelt Van Genugten. “Daardoor houdt de motor in en geeft die minder vermogen. Ik kwam in de duinen zoveel power tekort. Ik kwam gewoon niet boven. Ik moest voortdurend terugsteken en improviseren, dus toen ik bij Gerard kwam, kon ik ook niet veel doen.”

10-1-2019

Start Special 405 km

Start Special 405 km

10-01-2019

Verbinding > 259 km — Special > 405 km
Beste Dakarspeedfan,
Gisteren was een dag vol tegenslag: een onbekend duinterrein, een motorstoring voor zowel Maurik als Ton, waardoor er maar 50% vermogen was en voor Maurik als klapper op de vuurpijl het stuur wat hij afgegeven heeft aan Gerard.
Na deze loodzware en moeizame derde etappe, volgt vandaag de marathonetappe, waarbij er bij aankomst in het bivak, geen assistentie is. De coureurs zullen dus zonder hulp van de monteurs hun trucks moeten prepareren voor de volgende dag.
Algemeen klassement team de Rooy:
Federico: 3e plek
Ton: 6e plek
Gerard: 7e plek
Maurik: 16e plek
Om 15:15 NL tijd start etappe 3 en Maurik en team Dakarspeed verschijnen om 16:22 aan de start. Ondanks alle tegenslagen van gisteren zegt Maurik: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de monteurs de motorstoring hebben opgelost en kijk uit naar deze marathondag. Onze topmonteur Martijn heeft eigenhandig het stuur weer gefikst. We gaan er gewoon weer vól gas voor!’


9-1-2019

09-01-2019
Van den Heuvel sluit weer aan, tijdstraf voor Van Genugten

In de eerste etappe van de Dakar Rally zat het tegen voor Maurik van den Heuvel, maar in de tweede etappe heeft hij de aansluiting bij de andere drie trucks van Petronas Team De Rooy Iveco weer gevonden. Met de achtste tijd in de etappe en de tiende plaats algemeen, was Van den Heuvel best tevreden. “Het had ook zesde kunnen zijn, want dat scheelt maar 48 seconden. Dat zou helemaal mooi geweest zijn.”

Met de achtste plaats zou Van den Heuvel kort achter Ton van Genugten starten, die de vijfde tijd reed in de etappe, maar een penalty van 20 minuten kreeg. Volgens de wedstrijdleiding zou Van Genugten een waypoint hebben gemist. Team De Rooy-teammanager Henk van Leuven heeft de wedstrijdleiding om bewijs gevraagd en de tijdstraf aangevochten, omdat navigator Peter Willemsen het zeker op de gps had gezien als hij een waypoint had gemist. Blijft de straf echter gehandhaafd, dan betekent dat dat Van Genugten op de tiende plaats uitkomt en in het klassement niet vijfde staat maar negende.

In de 342 km lange proef van de tweede etappe, van Pisco naar San Juan de Marcona, liet Van den Heuvel een paar minuten liggen, doordat de luchtkussens achter de Iveco bungelden. “Als we die zouden verliezen en we zouden dan een lekke band krijgen, was het klaar geweest. Dus die hebben we maar weer even goed opgeborgen.”
Dat was dan ook het enige waarmee Van den Heuvel en zijn crew een beetje tijd inleverden. Gestart vanaf de achttiende plaats haalde hij in de proef een stuk of zes trucks in, waardoor hij uiteindelijk de achtste tijd noteerde. “Deze auto is een kanon”, prees hij de Iveco. “Je kunt hier zo hard mee rijden. Er zit zoveel power en gemak in dat je makkelijk met een wat hogere bandenspanning door de duinen kunt. En ja, dan gaat alles sneller.”
Dat kon ook omdat Van den Heuvel het vertrouwen in de techniek terug had. In de openingsetappe schoot de motor steeds in de noodloop, waardoor hij minder vermogen had. De monteurs van Team De Rooy wisten dat probleem op te lossen. “We zijn ’s nachts nog even gaan testen in de duinen, waarbij ik de auto op vol vermogen heb opgestookt. Dat ging allemaal goed en dan heb ik ook het vertrouwen om ermee de duinen in te gaan.”

In de derde etappe staan de deelnemers nog meer duinen te wachten, in een stuk woestijn waar de Dakar nog niet eerder is geweest. De trucks starten tussen de auto’s. Gerard de Rooy start als 21ste om 9.04 uur lokale tijd (15.04 NL). Federico Villagra mag om 9.12 uur vertrekken. Maurik van den Heuvel is om 9.18 uur aan de beurt en Ton van Genugten – als zijn tijdstraf blijft staan – om 9.30 uur.9-1-2019

Team Dakarspeed 8-1-2019

Team Dakarspeed 8-1-2019

08-01-2019

Maurik van den Heuvel was minder blij. De motor van zijn Iveco schoot in de noodloop, waardoor hij slechts met moeite over de duinen kwam. “Ze vlogen me in de duinen met zijn allen voorbij omdat ik er niet overheen kwam. Gelukkig was het maar 84 km, zodat de schade beperkt is gebleven. Ik hoop dat de monteurs het vanavond kunnen oplossen, anders wordt die 342 km van morgen echt niet leuk.”

Uitstekende Dakar-start voor Team De Rooy op 2, 3 en 4

Ton van Genugten had zich voorgenomen om rustig aan te beginnen aan de Dakar Rally van 2019. In ‘tactische modus’ zou hij de eerste special van 84 km, in de duinen bij Pisco, te lijf gaan. Maar nog voor de start werd de tactiek in overleg met monteur Bernard der Kinderen en navigator Peter Willemsen bijgesteld. Het leverde Van Genugten de tweede tijd op, op slechts 18 seconden van dagwinnaar Eduard Nikolaev. Federico Villagra werd derde op 53 seconden, Gerard de Rooy vierde op 1.44. Maurik van den Heuvel stuurde zijn Iveco Powerstar als achttiende over de finish.

Gerard de Rooy had tot 20 km voor de finish zicht op meer dan de vierde plaats, maar liet wat tijd liggen door een oververhitte band en een haperende turbosensor. De band was zo heet geworden dat die vlam vatte. “Verder stonden de schokbrekers nog iets te zacht afgesteld, vooral bij de afdalingen”, vertelde De Rooy aan de finish in Pisco. “Maar verder ging het prima, zeker in de duinen. Ik heb onderweg een Kamaz ingehaald en moest één keer even terugdraaien, maar dat moesten er wel meer. In de tweede etappe met z’n drieën vooraan starten is geen probleem. Ik denk dat het juist wel goed is zo.”

Ton van Genugten opent morgen in die tweede etappe (342 km van Pisco naar San Juan de Marcona) het bal voor Petronas Team De Rooy Iveco. “Dat moet dan maar”, vond hij. “Iedereen had vooraf gezegd dat ik rustig aan moest doen en dat was ik ook echt wel van plan, om in tactische modus te gaan. Maar bij de start heb ik aan Peter en Bernard gevraagd of ze het goed vonden als ik gas zou geven, als het lekker zou gaan. Als dat zou betekenen dat ik vooraan moet starten, dan is dat maar zo. En het ging zo lekker. Ik heb genoten in de duinen.”
Het was vooral aan de nieuwe automatische versnellingsbak te danken dat het zo lekker ging. “Daarmee rijd je nog vloeiender door de duinen”, merkte Van Genugten. “Het is ergens ook wel een beetje link, want het gaat zo gigantisch vooruit dat het in je hoofd gaat zitten.”
Team Dakarspeed 8-1-2018

08-01-2019

Beste Dakarspeedfan,

Dakar 2019 is van start gegaan en wat een avontuur weer!
Ons Dakaravontuur kunnen wij echter niet realiseren zonder onze sponsoren...
Langs deze weg willen wij onze sponsor XL Company uit Uden dan ook extra in het zonnetje zetten!
'Pak een stoel en ontspan'... Als je binnen komt bij dit Udense bedrijf, word je meer dan hartelijk welkom geheten door de creatieve eigenaar, Toon van Zutphen.
XL Company bedenkt, ontdekt, ontwikkelt en ontwerpt tafels, stoelen en banken. Creativiteit is hun handelsmerk en of het nu gaat om meubelen voor het lage segment of het hoogste segment van de markt; kwaliteit en originaliteit staan altijd voorop.
Wij zijn trots op de samenwerking met XL Company en willen hen bedanken voor de support en hun enthousiasme!

Met snelle groet,
Team Dakarspeed

Team Dakarspeed 8-1-2018

Etappe 2

Etappe 2

08-01-2019

Etappe 2: Uitdaging en spektakel
553 km, waarvan 342 km special stage

Beste Dakarspeedfan,

Dakarspeed staat om 17:24 uur NL tijd als 18e aan de start van etappe 2.
Etappe 2 belooft er wederom één te worden vol uitdaging en spektakel. De etappe wordt in gang gezet door de auto's.
In de Peruaanse duinen tussen Pisco en San Juan de Marcona is een special stage van 342 kilometer uitgezet. De navigators in de auto's kunnen zich vandaag dus niet laten leiden door de sporen van de motoren en quads.
En wij laten ons niet leiden door de tegenslag van gisteren en gaan er weer vol gas voor!

Met snelle groet,
Team Dakarspeed


Team Dakarspeed

07-01-2019

ETAPPE 1: Lima - Pisco (331 km. 84 km. special stage)

Beste Dakarspeedfan,

Na alle keuringen en de shakedown, hadden we dan eindelijk gisteren de podiumpresentatie. En wat geweldig om al dat enthousiaste publiek in Peru te zien! Ongelooflijk!
Vanavond om 19:53 uur NL tijd, staan Maurik, Martijn en Peter aan de start van de eerste etappe van Dakar 2019!
Etappe 1 heeft een relatief korte proef van slechts 84 kilometers, maar wel dwars door de duinen, wat direct voor een hoop spektakel kan zorgen.
Op onze Facebookpagina houden we je natuurlijk weer live op de hoogte, like en volg ons!

Team Dakarspeed

Finish Team Dakarspeed 2018

Finish Team Dakarspeed 2018

22-01-2018

En wat voor finish...Team Dakarspeed is vandaag binnengekomen op de 15e plek en dit levert ze een 9e plek in het algemeen klassement op!


team Dakarspeed 20-1-2018

21-01-2018

Beste Dakarspeedfan,

De finish is behaald. Maurik zei over deze laatste etappe : “Mooi proefje!!! Rustig gedaan. Alleen 8 km voor einde klapband!!!!!! Waarschijnlijk een bladveer door de band gegaan! Maar WE HEBBEN DE FINISH!!!!”
En wat voor finish...Team Dakarspeed is vandaag binnengekomen op de 15e plek en dit levert ze een 9e plek in het algemeen klassement op! De doelstelling voor dit jaar is dus behaald!
Maurik zei het aan het begin van deze Dakar al, als er een prijs zou zijn voor het leukste en beste team dan zouden wij die prijs zeker moeten winnen. En dat heeft team Dakar Speed dit jaar weer bewezen! Wat een topprestatie hebben ze neergezet in deze loodzware 40e editie van de Dakar.
Het serviceteam heeft elke dag, avond en/of nacht keihard gewerkt om te zorgen dat de truck dagelijks weer tiptop in orde aan de start van de volgende etappe stond. Top gedaan mannen, zonder jullie was het zeker niet gelukt!
De crew in de auto was dit jaar ook vernieuwd. Wilko ging dit jaar mee als navigator en in de 1e etappe was het nog even wennen aan deze nieuwe rol maar dat duurde niet lang. Martijn, dit jaar voor het eerst mee in de rallytruck als monteur. Een goede keus volgens Maurik omdat hij ze steeds super snel uit de brand geholpen heeft. En Maurik die het dit jaar weer gelukt is om een hoop trucks achter zich te laten en zo in die felbegeerde top 10 te belanden!

Ook willen we alle sponsoren en fans super bedanken voor hun inzet en enthousiasme!

De mannen zijn nu lekker aan het na praten onder het genot van een extra koud biertje, dat hebben ze wel verdiend na 3 weken bikkelen! Geniet van deze mooie prestatie!
Met snelle groet,
Team Dakarspeed


team Dakarspeed 20-1-2018

Team Dakarspeed 20-01-2018

Team Dakarspeed 20-01-2018

20-01-2018
Doel DakarSpeed bereikt: fraaie negende plaats in extreme Dakar

Tot op het laatste moment kan het mis gaan in de Dakar Rally. Een paar kilometer voor de finish moesten Maurik van den Heuvel, Wilko van Oort en Martijn van Rooij nog even een lekke band wisselen. Een kleinigheidje, zo zou later blijken. Concurrent Martin Kolomy liep in de laatste etappe nog meer dan vier uur vertraging op en kukelde zodoende van de zevende naar de elfde plaats.

Dat was het enige cadeautje dat DakarSpeed in deze jubileumeditie kreeg. Dankzij de miserie van de Tsjech steeg het team een plaatsje, zodat het als negende de boeken in gaat. Het vooraf door Maurik van den Heuvel gestelde doel van een top 10-klassering werd aldus ruimschoots gehaald. “Toch bijzonder als je ziet dat we geen dag hebben gehad waarop we niets hadden. Ongelooflijk, dat we zelfs op de laatste dag nog een lekke band krijgen, acht minuten voor de finish.”
Elke dag maakten Van den Heuvel en zijn mannen wel iets mee. “Er waren momenten dat ik het echt even niet meer zag zitten, dat we in de woestijn stonden met cruciale onderdelen kapot. Martijn heeft fantastisch werk geleverd door ons elke keer super snel uit de brand te helpen”, complimenteerde Van den Heuvel zijn monteur.

Aan de Scania lag het niet. De truck hield zich fantastisch in de extreme omstandigheden en gaf geen klap verkeerd. De dingen die kapot gingen, noemde Van den Heuvel aan de finish ‘ontwerpfoutjes’. “Een stekkertje dat nat werd en een paar boutjes die afbraken. Dat is op de lossen. Verder hebben we geen enkele storing gehad. Voor een privéteam dat in de wintermaanden als hobby een truck in elkaar sleutelt, mogen we hartstikke trots zijn. Kijk naar wat een geweld er staat: Iveco, Kamaz, Tatra. Ze kunnen allemaal kapot.” Van de 44 trucks die in Lima vertrokken, staan er 9000 kilometer later slechts negentien geklasseerd.

In de dertien etappes die werden gereden — etappe 9 werd afgelast — finishte DakarSpeed vijf keer in de top 10, met de zevende plaats in de loodzware etappe 12 als hoogtepunt. “Onze tactiek heeft gewerkt: aanhaken, geen al te gekke dingen doen en kijken wat er de laatste dagen nog gebeurt in de top van het klassement. Nou, er gebeurde genoeg. We begonnen de voorlaatste etappe op plaats 11 en we sluiten de laatste etappe af op plaats 9, zonder dat we er zelf iets extra’s voor hebben moeten doen. Zo min mogelijk tijd verliezen is dus toch het geheim voor een goede klassering.”
Na de afsluitende etappe had het team even de tijd om op te ruimen en bij te komen van de perikelen van de voorbije twee weken, voordat het in het centrum van Córdoba de medaille in ontvangst mocht nemen. “Het was een hartstikke mooie Dakar, maar nu heb ik wel heel veel zin in een pilsje. Dat hebben we al drie weken niet meer gehad. Daar zijn we wel aan toe.”
Van den Heuvel dankt organisatie: Leuk om in het donker te rijden

Van tijden en uitslagen en klassementen is niets bekend. Zo laat waren de trucks aan de finish van de dertiende etappe. De Scania van Team DakarSpeed meerde na één uur ’s nachts aan in het bivak en was daarmee de eerste (en misschien wel enige) van de Nederlandse trucks. De voorlaatste etappe was nog een heel pittige en Maurik van den Heuvel was blij dat hij in Córdoba was. “We hebben het weer niet cadeau gekregen.”

Een koud alcoholvrij biertje – meer kon Van den Heuvel ook niet meer hebben, zo moe was hij na dik 900 kilometer, waarvan 369 kilometer special. Die special was verdeeld in twee proeven, met een lange verbinding er tussen. In het eerste deel (125 kilometer) liep het niet echt lekker. Van den Heuvel kwam op anderhalf uur achterstand aan bij de verbinding.
“Na 10 kilometer waren weer de bouten van de spoorstang afgebroken”, vertelt hij. “Gewoonlijk is dat wel anderhalf uur werk, maar we weten inmiddels – helaas – hoe het moet. We kunnen het nu in 25 minuten. Daarna maakten we de fout tijd te willen goedmaken en reden we in de haast een band lek. Weer 10 minuten kwijt.”
Die malheur was niet het enige wat tijd kostte. De proef zelf deed dat ook. “120 kilometer stuiteren door duintjes met bomen en takken. Het was echt niet leuk. De laatste 20, 30 kilometer was ik het helemaal beu.”

Door de vertraging in het eerste deel, en de 382 kilometer verbinding tussenin, begon Van den Heuvel pas aan deel 2 (244 kilometer) toen het al begon te schemeren. Nog meer vertraging zou je denken, maar dat viel reuze mee. “Ik denk dat we sommige stukken sneller hebben gedaan in het donker dan in het licht. Het waren veel snelle paden, met korte draaien, maar in het donker zag je niet hoe diep de afgronden waren. Complimenten aan de organisatie van de Dakar: ik vond het hartstikke leuk om in het donker te rijden.”

In het tweede deel kwam Van den Heuvel de twee andere Nederlandse trucks tegen. Ton van Genugten, die zonder stuurbekrachtiging de bochtige proef moest afleggen, en Gert Huzink, die vermoedelijk de dynamo kapot had. “Ik gun het ze niet, integendeel. Maar voor het klassement komt het ons niet slecht uit. Ik heb geen idee waar we inmiddels staan, maar we zijn zeker twee plaatsen gestegen, minimaal. De laatste 122 kilometer van zaterdag gaan we op eieren naar de finish.”


team Dakarspeed 19-1-2018

19-01-2018


Van den Heuvel begint (heel) voorzichtig af te tellen

In de Dakar ben je er nooit bijna. Tot een kilometer voor de finish zaterdag in Córdoba kan het nog mis gaan. Maurik van den Heuvel weet er alles van. Toch begint hij, met nog twee dagen te gaan, langzaam af te tellen. De twaalfde etappe — de langste van de Dakar van 2018 — sloot hij af op de achtste plaats. Zijn tiende plaats in de klassement lijkt redelijk safe.

“Maar als ik die top 10 moet opgeven in ruil voor de finish halen, doe ik het”, zei Van den Heuvel in San Juan. Daar constateerde hij tot zijn ontzetting dat er nog maar negentien trucks in competitie zijn en dat er van de negen Nederlandse trucks die twaalf dagen geleden van start gingen in Lima, er nog maar drie over zijn. Die drie staan wel allemaal in de top 10. “Dat is toch eigenlijk ongelooflijk. Het zegt wel iets over hoe zwaar deze Dakar is. De finish halen doe je niet zomaar.”
Ook in etappe 12 kregen de resterende deelnemers niets cadeau. Ook DakarSpeed niet. De 523 kilometer lange proef tussen Chilecito en San Juan was een sloper voor het materiaal. Ook de Scania was niet helemaal bestand tegen het gestuiter over stenen, wasborden, kleine heuveltjes en wortels van bomen en struiken. “We dachten dat we met de Torpedo in het voordeel zouden zijn op die stuiterpaden, totdat er een Kamaz voorbij kwam met dubbele snelheid. Echt, dat ging helemaal nergens over.”

Het stuiterde en botste zo hard, dat Van den Heuvel bij een stempelpost op 15 kilometer voor de finish niet verder mocht: de hele achterkant van de Scania was los gekomen en de complete santenkraam bungelde er achteraan. “We dachten even dat we weer een lek hadden in de luchtleiding, maar die bleek met haspel en al 20 meter achter ons aan te wapperen. Kraantje dicht, de boel weer in de bak gooien en vast zetten en gaan weer. Maar die laatste 15 kilometer waren wel zo slecht en zwaar dat we er drie kwartier over hebben gedaan.”
Het enige andere probleempje dat de mannen even wat tijd kostte (12 minuten) was een waterdoorwading van meer dan een meter diep, vrij vroeg in de etappe. “De truck doet het fantastisch”, vertelde Van den Heuvel, “maar hij kan niet tegen water. Er zit een stekkertje op de motor dat we maar niet goed geïsoleerd krijgen. Als het nat wordt, houdt ie ermee op. De enige oplossing is dan de cabine kantelen en het stekkertje droogblazen. Dan loopt ie weer als een zonnetje.”

Het geheel overziend was Van den Heuvel niet ontevreden met de achtste plaats. “Het terrein was een mix van snel en heel rustig. We hebben geprobeerd de banden te sparen. In eentje zat wel een snee, maar die heeft het gehouden. We hebben dus als een van de weinige trucks geen lekke banden gehad. Als je ziet waar we dan wel tijd door hebben verloren, had het zeker beter gekund, maar mogen we ook niet mopperen.”team Dakarspeed 19-1-2018

Team Dakarspeed 18-01-2018

Team Dakarspeed 18-01-2018

18-01-2018


Top 10 blijft in zicht voor DakarSpeed

De schade beperkt houden was de opdracht in de elfde etappe van de Dakar Rally, de Fiambalá Super Special. Vastrijden, van een duin af rollen, banden lek rijden: het kon allemaal in de koninginnenrit, die zoals verwacht nogal wat verschuivingen teweeg bracht in het klassement. Maurik van den Heuvel hield de schade beperkt tot drie lekke banden, finishte als tiende en heeft in het klassement nog altijd zicht op de top 10.

Helemaal tevreden was Van den Heuvel niet, maar hij realiseerde zich na aankomst in Chilecito terdege dat het veel erger had gekund. In de uitslag van de etappe zag hij Martin Macik (voor de etappe de nummer 5 in het klassement) en Ton van Genugten (nummer 4) en twee MAZ-trucks achter hem staan. Eén van de Kamazzen en een Tatra stonden tegen middernacht nog niet eens in de uitslag. “Dan hoor je mij niet klagen met iets meer dan een uur achterstand op de winnaar. Iedereen heeft wel wat meegemaakt in deze etappe.”
Ongeschonden kwam de Scania van DakarSpeed niet uit de strijd. “Na 10 kilometer zagen we de eerste al staan met een lekke band. We zeiden nog tegen elkaar: ‘Een lekke band, dat wordt modderen hier, dus laten we maar voorzichtig doen’. Maar tien tellen later stonden we er ook, op dezelfde plaats met een lekke band. En even later Gert Huzink ook: alle drie hetzelfde.”

De duinen van Fiambalá zijn even berucht als beroemd in Dakarland. Niet alleen zijn ze ontzettend zacht, er staan ook overal boompjes en struikjes en onder het zand ligt het vergeven van de stenen. “Het zijn best mooie duinen”, vond Van den Heuvel. “Glooiend, niet van die steile krengen. We hebben maar één keer opnieuw moeten aanzetten om boven te komen. Dat ging allemaal best. Het probleem was alleen de afwisseling tussen dat zachte zand en hardere ondergrond en die stenen. De bandenspanning moet voortdurend omhoog en omlaag.”
In dat krachtenveld gingen drie banden kapot. In het kwartiertje neutralisatie richting het einde van de proef ging de tweede reserveband er op, maar niet veel later ging nummer 3 kapot. “Op één lekke band zijn we thuisgekomen. Ik ben blij dat ik er genoeg bij me had.”

Hoewel hij ietsje verloor op Gert Huzink die op 10 staat, heeft Van den Heuvel goede hoop dat hij in de resterende dagen van de Dakar nog wel wat kan klimmen. “De top 10 is zeker nog in het zicht. 40 minuten lijkt veel, maar er hoeft maar met één iemand wat te gebeuren en we zijn er. Maar ik moet wel een beetje gas gaan geven, dat is een feit. De twaalfde etappe is er eentje van meer dan 500 kilometer; dat kan nooit alleen maar gestuiter zijn. Daar moeten snelle stukken in zitten, kan niet anders. Dus: riempjes vast en gas op de plank.”
Team Dakarspeed 17-01-2018

17-01-2018


DakarSpeed tot het kruis in de modder

De tiende etappe van de Dakar Rally was allesbehalve leuk. Team DakarSpeed kreeg met de ene tegenslag na de andere te maken en het grootste venijn zat in de staart. Tot het kruis stonden Maurik van den Heuvel, Wilko van Oort en Martijn van Rooij in de blubber. En letterlijk met de finish in zicht klapte een band.

“Ik was er helemaal klaar mee”, zegt Maurik van den Heuvel in het bivak in Belén. “Ik zag het echt even niet meer zitten. We stonden met twee kapotte banden vast in de modder, achter de Tsjech Martin Macik die er precies hetzelfde bij stond. Ik ben hem maar gaan helpen, in de hoop dat hij ons dan ook zou helpen, maar een truck van de organisatie heeft ons uiteindelijk los getrokken.”
Een kapot gereden duiker op 5 kilometer voor de finish was de oorzaak van de ellende. In het donker zag Van den Heuvel niet dat de Tsjech er twee banden op kapot reed en ging er achteraan. “We hadden nog maar één reserveband. De andere hadden we al gewisseld. En, alsof de duvel ermee speelt, op 400 meter voor de finish klapt ie. Alles kapot. De jongens moeten aan de bak vannacht om alles gereed te krijgen voor de elfde etappe.”

De dag begon zo goed. Van den Heuvel begon als dertiende aan de 373 kilometer lange special tussen Salta en Belén. Binnen tien minuten had hij al twee trucks ingehaald. “Dan denk je ‘dat is lekker’. Maar de perfecte dag bestaat niet voor ons. Altijd is er iets. Deze keer een luchtlekkage. Dat was trouwens wel de eerste keer dat er iets met de truck was dat niet aan ons lag. In een kwartiertje was het gefikst. Maar toen brak er een bladveer en in de neutralisatie moesten we een band wisselen.”
Het begon al te schemeren toen Van den Heuvel weer uit de liaison kwam om aan de laatste 124 kilometer te beginnen. “Het was al één en al gestuiter en gebuts geweest. Ik werd er gek van. Als dat eens een kwartier of een half uur is, geeft het niet, maar dit ging maar door. Er kwam geen einde aan. Linksom: gebuts. Rechtsom: nog meer gebuts. Allemaal van die korte duintjes en kamelengras en stenen. Harder dan 30, 40 kon je niet. Ik was al blij dat ik af en toe in een rio de 60 kon halen. Dus het vooruitzicht om dat in het donker te doen, stond me helemaal niet aan, maar eigenlijk ging dat best goed. Totdat we 5 kilometer voor de finish op die duiker reden. De boer van wie die was, stond te zwaaien, maar ik begreep het niet en die man sprong natuurlijk opzij toen ik niet stopte. Wel zo verstandig.”

Ondanks alles was Van den Heuvel toch rond middernacht in het bivak. “Ik had niet gedacht dat we er voor drie uur zouden zijn, dus dat valt alleszins mee. Ik ga de overalls in de was doen, want we hebben tot het kruis in de modder gestaan. De jongens zullen wel een nachtje door moeten werken. Morgen de duinen van Fiambalá: dat wordt dus weer een zware dag. Maar ja, het is dan ook een échte Dakar.”Team Dakarspeed 17-01-2018

Team Dakarspeed 16-01-2018

Team Dakarspeed 16-01-2018

16-01-2018

Maurik van den Heuvel en zijn team Dakarspeed zijn na de afgelaste etappe van gisteren, dubbel zo klaar voor Etappe 10! De truck loopt weer tip top en is helemaal klaar voor deze 10e etappe van de Dakar.

Gisteren is het team gearriveerd in Argentinië, waar het weerbericht een stuk betere vooruitzichten geeft dan gisteren en eergisteren in Bolivia. Het is nu nog vroeg in de ochtend en het is zonnig met 18 graden. De temperatuur loopt vanmiddag op naar maximaal 27 graden aan het eind van de middag, met veel zon.
Straks staat Dakarspeed weer aan de start van Etappe 10 en wel om 17:28 uur (CET) vanaf plaats 13.

Etappe 10 Salta - Belén:
Verbinding > 423 km - Special > 372 km
De Dakar heeft vrijwel alles van deze regio al in eerdere edities ontdekt... maar de duinen die de deelnemers tijdens het eerste deel van deze dag op het uitgestrekte zandplateau moeten rijden, zijn geheel nieuw.
Onderweg kruisen ze het pad van de assistentievoertuigen op hun weg naar Belén ... en voor de eerste keer mogen ze ingrijpen tijdens de special stage.


Team Dakarspeed 15-1-2018

15-01-2018


Van den Heuvel wil wel eens een dag zonder ‘kleine dingetjes’

De elfde tijd in de achtste etappe van de Dakar Rally was niet slecht, maar er had ook een zesde tijd in kunnen zitten voor Maurik van den Heuvel. “Als we eens gewoon een dag zouden kunnen rijden zonder iets kleins wat tijd kost, hadden we al makkelijk vijfde of zesde in het klassement kunnen staan.” Maar elke dag is er wel wat. Deze keer was het een kromme spoorstang.

Dat onderdeel had het team DakarSpeed al eerder dwars gezeten, maar deze keer kostte het gelukkig minder veel tijd. “Het is ook steeds iets lulligs”, vertelde Van den Heuvel. “We reden helemaal niet hard, maar ik zag net een klein kuiltje over het hoofd. Het stuur sloeg uit mijn handen: spoorstang krom en een zere pols en duim.”
Op dat moment, op ongeveer een kwart van de proef, reed Van den Heuvel de achtste tijd. Hij viel terug naar de zeventiende positie, maar zette een inhaalrace in waarmee hij uiteindelijk toch nog elfde werd. “Er stonden er onderweg een heleboel vast. En dan bedoel ik tot de assen vast. Het was heel verraderlijk, zwaar zand, met van die typische rio’s waarin je muurvast kon komen te staan. Dat is wel een voordeel van ietsje verder naar achter rijden — niet helemaal achterin, want dat is echt niet fijn — zo rond de tiende plaats: je kunt precies zien waar anderen de fouten maken. Als er dan een paar toppers vast staan, kun je er mooi omheen rijden en zo een paar plaatsen winst boeken. Kwestie van even een paar seconden wachten en kijken waar je het beste heen kunt.”

Dat de negende etappe werd afgelast, kwam Van den Heuvel helemaal niet goed uit, ook al was er nu extra tijd om de truck na de marathonetappe helemaal goed na te lopen. Hij leverde een plaats in in het klassement en staat weer op 10, maar de verschillen zijn niet groot. Het team twijfelde nog of het in Tupiza zou overnachten, waar geen ingericht bivak is, of zou doorrijden naar Salta. “Er is hier niks, maar wel warme douches. En daar ben ik eigenlijk wel aan toe. Ik heb het in het marathonbivak in Uyuni zo koud gehad, dat ik net zo lief hier blijf. We hebben hier ten minste een prachtige zonsondergang.”
Dinsdag gaat de Dakar verder met de tiende etappe, die op Argentijnse bodem wordt afgewerkt.Team Dakarspeed 15-1-2018

Team Dakarspeed 14-01-2018.

Team Dakarspeed 14-01-2018.

14-01-2018

Etappe 8: Uyuni - Tupiza.

Verbinding > 180 km - Special > 381 km

Vandaag de start van het tweede deel van de marathonetappe. Na een wat moeizame start gisteren, 12 minuten klussen 8 kilometer na de start, heeft het team een prachtige zevende etappe gereden met als resultaat geëindigd op een mooie achtste plaats en daarmee een geweldige negende plek in het algemeen klassement veroverd!

De route gaat vandaag van Uyuni naar Tupiza. Het team worden vandaag weer flink uitgedaagd met zandduinen op 3500 m hoogte. De mannen hebben het vannacht zonder serviceteam moeten stellen. Gelukkig was er niet veel schade na etappe 7, op een flinke opdonder van de band en de velg linksachter na. Maar dit is niet te vergelijken met het ontbreken van de voorruit vorig jaar in de marathonetappe.


Team Dakarspeed 13-01-2018

13-01-2018

Verbinding > 301 km - Special > 368 km

Het is koud in Bolivia. Op dit moment is het in de vroege ochtend 7 graden, niet heel veel warmer dan hier bij ons in Nederland, er wordt wat regen verwacht en in de middag is het een graad of 12.

Na de welverdiende rustdag van vrijdag, krijgt team Dakarspeed vandaag het eerste gedeelte van de marathonetappe voor hun kiezen.
De route gaat van La Paz naar Uyuni en het duinenlandschap zal langzaam veranderen in een heuvelachtige zandvlakte.

Vandaag staat dus het eerste deel van de marathonetappe op het programma, wat inhoudt dat de teams het ’s avonds in het bivak van Uyuni zonder de assistentie van hun monteurs zullen moeten doen en zelf dus hun trucks zullen moeten prepareren voor de achtste etappe op zondag.
Het team is er weer helemaal klaar voor en start om 18:48 (CET) vanaf plaats 10.

Team Dakarspeed 13-01-2018

Team Dakarspeed 12-01-2018

Team Dakarspeed 12-01-2018

12-01-2018


Eerste doel DakarSpeed gehaald: top 10 op de rustdag

Met de tiende plaats in de zesde etappe heeft het Team DakarSpeed de eerste week van de Dakar Rally afgesloten. Op de rustdag in La Paz (vrijdag) heeft Maurik van den Heuvel daarmee zijn eerste doelstelling bereikt: een plaats in de top 10 van het klassement bij de trucks.

In de 313 kilometer lange proef, die de deelnemers vanuit Peru naar Bolivia bracht, waren de onderlinge verschillen tussen de trucks klein. Op de snelle wrc-paden lagen de snelheden daarvoor te hoog. “We hebben veel regen gehad onderweg”, vertelt Maurik van den Heuvel bij aankomst in La Paz. “Het was een hartstikke glibberige proef, maar we hebben wel stevig door kunnen rijden. Jammer genoeg kwamen we de laatste 40 kilometer in het donker te rijden. Dat kost tijd.”

Van den Heuvel moest daardoor 16.31 toegeven op Federico Villagra, die de etappe op zijn naam schreef. Voor het klassement was het precies genoeg om op de tiende plaats de rustdag in te gaan. “Helemaal tevreden ben ik niet. De top 10 was de doelstelling, maar er had iets meer ingezeten, denk ik. Het is maar kantjeboord.”
De afgelopen jaren duikelde Van den Heuvel na de rustdag uit de top 10. Dat wil hij dit jaar ten koste van alles voorkomen. “Ik denk dat het verstandig is om niet te veel te willen: op 80, 90 procent rijden, geen fouten maken en zo een paar plaatsen opschuiven. Het zou mooi zijn als dat lukt.”
Team Dakarspeed 12-01-2018

12-01-2018

Vandaag is het rustdag in het bivak van La Paz.
Gister was een snelle proef met in het tweede gedeelte enorm grote waterplassen. Het team heeft super snel gereden zonder grote risico’s te hoeven nemen.
De Scania trekt ook op deze hoogtes (bijna 5.000 meter) als een tierelier.
"De laatste 40 km. werd het donker en moest er wat van het gas af. Ongelofelijk ook hoe hard de concurrentie gaat, het tempo in deze Dakar editie ligt echt enorm hoog!", aldus Maurik van den Heuvel.

Het doel was om op de rustdag in de top 10 te staan en dat is gehaald!
Vandaag gaan de monteurs de truck helemaal weer top maken voor de tweede week en preventief onderhoud doen. Het team gaat proberen een beetje bij te slapen, de overals wassen en dan kunnen ze er morgen weer vol gas tegen aan in Etappe 7!

Team Dakarspeed 12-01-2018

Team Dakarspeed 11-1-2018

Team Dakarspeed 11-1-2018

11-01-2018


Kapotte spoorstang kost Van den Heuvel een uur

Maurik van den Heuvel reed een foutloze vijfde etappe in de Dakar Rally, maar hij moest toch ruim een uur inleveren. Een kapotte spoorstang kostte al vroeg in de 268 kilometer lange etappe veel tijd. “Dat is gewoon jammer. Het was een hartstikke mooie proef.”

Met de vijftiende tijd kwam de DakarSpeed-truck over de streep, 1.19.51 achter etappewinnaar Eduard Nikolaev. De technische tegenslag kostte de zesde plaats in het klassement, maar Van den Heuvel staat nog wel net in de top 10.
De etappe bestond uit twee delen, gescheiden door een verbindingsroute over de weg. Al in het eerste deel ging het mis. “Op 20 kilometer al. Gelukkig hadden we de goede bouten bij ons en kon Martijn van Rooij de boel snel repareren. Toch ben je dan wel drie kwartier tot een uur bezig. Terwijl het juist zo goed ging. De eerste 50 kilometer waren echt moeilijke duinen, maar we gingen er lekker doorheen.”
Van den Heuvel had eigenlijk niet verwacht dat er nog zoveel duinen in de etappe zouden zitten. Hij koos voor banden die meer geschikt zijn voor routes met meer stenen. Die kwamen echter pas in het laatste deel van de wedstrijd. “Daar hebben we volgens mij nog veel goed kunnen maken.” In het tweede deel noteerde Van den Heuvel inderdaad sectietijden die goed waren geweest voor een top 10-klassering.
De mannen hadden na de proef een lange verbinding naar het bivak in Arequipa, van rond de 600 kilometer. Ze worden daar pas laat verwacht.
Team Dakarspeed 10-1-2018

10-01-2018


Van den Heuvel maakt sprong naar 6 in het klassement

“Er had meer ingezeten, maar het had ook helemaal fout kunnen gaan.” Dat was de simpele conclusie van Maurik van den Heuvel na afloop van de vierde etappe van de Dakar Rally. In die etappe, met een proef van 330 kilometer, gebeurde zoveel dat Van den Heuvel een sprong maakte van de twaalfde naar de zesde plaats.

De boel heel houden en overeind blijven was het geheim in de proef die voor 100 procent uit zand en duinen bestond. Dat lukte bij lange na niet iedereen. De verschillen, met name bij de trucks, waren gigantisch. Alleen de eerste drie zaten binnen een uur. Met zijn tiende plaats in de dagklassering, op anderhalf uur van etappewinnaar Eduard Nikolaev, had Van den Heuvel het prima gedaan.
Aanvankelijk dacht hij daar zelf heel anders over. “We waren bepaald niet foutloos, maar als anderen op hun kop gaan of de boel aan stukken rijden, maken die paar foutjes weinig meer uit. Maar het is wel apart: anderhalf uur verliezen en zes plaatsen winnen in het klassement. Het zegt wel iets over hoe heftig deze Dakar is.”

Al bij de start op het strand ging het niet helemaal goed. De trucks startten twee aan twee en Van den Heuvel wilde per se de andere truck (Steven Rotsaert met MAN) eruit trekken. “Ik was zo geconcentreerd op het snelste weg willen zijn, dat ik de truck liet afslaan. Ik had ‘m in de verkeerde versnelling staan. Stom natuurlijk. Als dat gebeurt, hebben wij een klein probleem, want dan moeten we eerst alles resetten. Dat kost een minuut of drie. Die MAN was al lang weg natuurlijk.”
Het vervolg van de proef verliep heel aardig. “We hebben best gas kunnen geven. In de duinen hebben we een foutje gemaakt, waardoor we tien minuten verloren en er een heleboel weer voorbij kwamen. Daar baalde ik wel van: heb je zo hard gereden, ben je het weer kwijt.”

Dat was nog voordat een heleboel van zijn concurrenten echt serieus de mist in gingen en veel meer verloren. “Het was één grote puinhoop”, zei Van den Heuvel. “Ze lagen op hun kop, zaten vast, reden de boel kapot of waren aan het zoeken naar een waypoint. Dat is ons allemaal bespaard gebleven. Het enige wat wij nog hebben gehad, was een kapotte accu, 40 kilometer voor het einde. Dan valt ook de koeling uit en de navigatieapparatuur doet het niet meer. De accu ontkoppelen en wisselen is niet zo moeilijk, maar wij konden in de haast het sleuteltje niet vinden. Zal je altijd zien.”
Omdat het uiteindelijk maar relatief kleine dingetjes waren die hem tijd hadden gekost, kon Van den Heuvel aan het einde van de rit niet anders dan tevreden zijn. De verschillen tussen de zesde en de tiende plaats in het klassement zijn maar klein. Het kan morgen zomaar weer anders. De vijfde etappe is een rit van 268 kilometer door het Tanaka-gebied, met een duinenpartij van 30 kilometer.


Team Dakarspeed 10-1-2018

Dakar 2018 9-1

Dakar 2018 9-1

09-01-2018

Gokje met waypoint pakt verkeerd uit voor Van den Heuvel

Het was het proberen waard, maar een gokje met een waypoint kostte Maurik van den Heuvel uiteindelijk drie kwartier in de derde etappe van de Dakar Rally. Met anderhalf uur achterstand op etappewinnaar Federico Villagra kwam Van den Heuvel met de achttiende tijd over de streep na 300 kilometer special in de omgeving van Pisco.

Maurik van den Heuvel wist eigenlijk niet zo goed wat hij er nou van moest denken. De derde etappe van de Dakar was een fantastische proef geweest, met alles erin. De Scania had zich ook uitstekend gehouden. Maar drie kwartier verliezen om niks, dat zat de DakarSpeed-coureur toch niet lekker.
“We zagen een heleboel mensen knoeien bij de duinen: ze reden zich vast of waren aan het zoeken. Wij dachten dat we beter een kilometer door konden rijden. Daar pakten we inderdaad de pijl op die aangaf dat we in de buurt van het waypoint zaten, maar die ging te ver naar rechts. We zagen wel sporen staan en kwamen toen Martin van den Brink tegen. Achteraf gezien hadden we beter moeten weten, want die waren natuurlijk ook al een half uur aan het zoeken.”
Toch kwam Van den Heuvel aan de goede kant van de duinen uit, alleen bleek dat een doodlopende vallei te zijn. De pijl wees nog altijd naar rechts, maar omhoog rijden was onmogelijk. “Je kon daar alleen naar beneden. Dus we moesten wel daar zijn, maar via de andere kant. Dus zijn we terug gereden. Dat geintje heeft alles bij elkaar drie kwartier gekost.”

Met toch al zoveel tijdverlies en een lekke band, die binnen zeven minuten gewisseld werd, besloot Van den Heuvel het de laatste 100 kilometer maar wat rustiger aan te doen. “Ik kan wel door die duinen gaan liggen beuken; die drie kwartier hadden we toch al en we moeten nog een dag of tien. Dan maar beter op safe spelen dan nog meer tijd verliezen.”
De proef zelf maakte de verkeerde gok eigenlijk ook weer meer dan goed. Van den Heuvel had genoten. Bij een korte neutralisatie, waarbij de deelnemers nog een keer dwars door het bivak van Pisco moesten, reed de DakarSpeed-Scania gelijk op met de Hino van Teruhito Sugawara. “Maar ook écht gelijk op, naast elkaar, alsof het om de winst op de streep ging. We kwamen met een grote jump over de finish.”
“Het was toch wel een pittige proef, heel gevarieerd, met snelle stukken, wasborden, keien, hoge duinen, héél hoge duinen, steile afdalingen. Alle trucks reden met kapotte grillen, zo steil waren die afdalingen. We krijgen deze Dakar wel waar voor ons geld, hoor. Die lui die naar Afrika zijn gegaan voor het zand en de duinen, weten niet wat ze missen. Voor zand en duinen moet je echt hier zijn. We hebben nog niets anders gehad en er komt nog veel meer aan de komende dagen. Het is echt genieten.”
Dakar 2018 5-1

08-01-2018

Er ontbrak een gevarendriehoekje, maar dat kon snel worden geregeld, zodat Team Dakarspeed vlotjes door de keuring voor de Dakar Rally 2018 rolde.
Maurik van den Heuvel zette zijn truck in het parc ferm? met de speciale banden voor de duinen er alvast onder. De Dakar begint zaterdag namelijk al meteen met een etappe in de duinen van de Ica-woestijn in Peru.

Maurik van den Heuvel stond bij de keuring in Lima bijna te trappelen van ongeduld. Hij kijkt uit naar de start van de Dakar 2018 en vooral naar de duinen die meteen al de eerste dagen op het programma staan. ?Daar heb ik zin in, ja. Ik heb nooit angst gehad voor duinen. Het ligt je of het ligt je niet en mij ligt het wel. Het is in elk geval fijn om mee te beginnen. Wij starten als zestiende truck en dat kan juist in de duinen wel een voordeel zijn, omdat je kunt kijken wat anderen doen. Als we van die snelle paden zouden hebben zoals vorig jaar, zit iedereen te stampen om een plekje te winnen, wat nauwelijks lukt omdat je in het stof rijdt en niet kunt inhalen. In de duinen rijdt je minder kapot en je kunt met een beetje mazzel zo vijf, zes plekken winnen en zo de top 10 in tokkelen.?
Niet dat de plaatsen in de top 10 nou voor het oprapen liggen. Ja, er staan minder trucks aan de start dan voorgaande jaren, maar dat betekent niet dat de concurrentie minder is geworden. ?Eigenlijk ontbreekt alleen Gerard de Rooy als het gaat om de topposities?, meent Van den Heuvel. ?Dat scheelt dus maar ??n plekje in de top 10. En als ik hier zo eens om me heen kijk, zie ik er zo al 25 die voor de top 10 in aanmerking kunnen komen. Er staat toch gewoon weer een hoop geweld aan de start. Ik hoop dat we ons daar in kunnen mengen.?
Ondanks de vele problemen die Dakarspeed vorig jaar tegenkwam, is dat nog steeds het doel. Avontuur is niet erg, maar Van den Heuvel heeft toch maar liever iets minder verhalen dan vorig jaar als hij weer terug in Uden komt. ?Een beetje bijtijds binnen zijn en minder werk voor de monteurs, dat zou wel fijn zijn?, zegt hij. ?Er is het afgelopen jaar veel verbeterd aan de Scania. De goede dingen hebben we behouden, maar de zwakke punten hebben we flink onder handen genomen. We gaan ervoor.?
De veranderingen aan de truck zijn de belangrijkste reden dat Martijn van Rooij dit jaar de monteur in de racetruck is. Hij heeft de truck gebouwd. ?Martijn kent elk schroefje van voor tot achter, dus dat moet goed komen. Wilko van Oort, die vorig jaar mee was als monteur, gaat nu navigeren. Het is een fijne crew in de auto, maar ook het team eromheen verdient volgens mij bij voorbaat al de prijs voor het leukste en beste team van de Dakar. Iedereen is al minstens ??n keer eerder mee geweest en weet dus wat hem te wachten staat. Iedereen kent ook zijn taken. Dat geeft niet alleen rust, maar ook een heleboel positieve energie. Ik ben daar heel blij mee.?

Dakar 2018 5-1

Dakar 2018 6-1

Dakar 2018 6-1

08-01-2018

Gisteren heeft het team nog een heerlijke relaxdag gehad; maar vandaag start dan eindelijk Dakar 2018!

Na de podiumpresentatie is de start van Etappe 1 van Lima naar Pisco.
Verbinding > 242 km - Special > 31 km.
In Peru krijgt Dakarspeed vanaf het begin zand voor hun kiezen, het belangrijkste thema van dit vijfdaagse parcours van de rally. Zand, zand en nog eens zand. Maar zoals gezegd: het team schuwt deze duinen absoluut niet!
Deze kleine eerste etappe wakkert de uitdaging van de meest geharde rally experts aan, het wordt meteen een spannende eerste dag!


Dakar 2018 8-1

08-01-2018

Beste Dakarspeedfan,
Gisteren heeft team Dakarspeed een prachtige tweede etappe gereden en heel even kwamen ze zelfs de top tien binnenrijden met een 9e plaats bij WP5!
Er waren wat problemen door 2 kapotte bladveren en de remmen die bleven aanlopen.
Ook is de truck eenmaal bijna omgevallen, waarna de crew is uitgestapt om de situatie te bekijken en zo weer veilig weg te kunnen rijden. Hiermee verloor Dakarspeed een kleine 20 minuten.
En vandaag verschijnt Dakarspeed aan de start van Etappe 3 vanaf een twaalfde positie:
Pisco / San Juan de Marcona

Verbinding > 208 km - Special > 296 km
Wederom zal deze etappe betiteld gaan worden als zwaar, hij is lang en met wederom heel veel duinenwerk. Maar de Scania loopt geweldig en heeft een enorme power, het team is dan ook vol vertrouwen over stage 3!

Dakar 2018 8-1

Dakar 2018 8-1

Dakar 2018 8-1

08-01-2018

Etappe 1 was een korte, maar heftige proef.... na een half uur intensief en vol gas door de wilde duinen is het team ge?indigd op een mooie 14e plek.
En vandaag, na deze spannende en intense eerste etappe, staat Dakarspeed om 17.30 (onze tijd) weer aan de start van Etappe 2.

Etappe 2 start en finisht in het bivak bij Pisco en deze lus stage is 267 kilometer lang en heeft een special van 11 kilometer. De speciale woestijn banden zijn gisteren erg goed bevallen en de truck rijdt als een geoliede machine, het team is helemaal klaar voor Etappe 2.


Dakar 2018 8-1

08-01-2018

Maurik van den Heuvel is blij met zijn krachtige truck

Als er iets niet klopt aan een truck, was de tweede etappe van de Dakar Rally 2018 een onhaalbare kaart. Daar was Maurik van den Heuvel van overtuigd aan de finish van de 267 kilometer lange lus door de duinen bij Pisco. ?Er zaten duinen in die wij drie jaar geleden met geen mogelijkheid hadden gehaald, maar waar we nu met relatief gemak overheen kwamen.?

Dat was niet alleen te danken aan het feit dat Van den Heuvel inmiddels meer ervaring heeft, maar vooral aan de Scania waarmee hij nu rijdt. ?Ik heb me af en toe zitten verwonderen over de power van dat ding?, vertelt de DakarSpeed-coureur. ?Hij trekt wel zo mooi. Het enige probleempje wat we hebben gehad is dat de remmen een beetje bleven hangen. Dat is link in de duinen: op de top moet je even bijremmen en dan gas geven. Vooral niet teveel bijremmen, want dan zit je vast, maar ook niet teveel gas, want dan vlieg je eroverheen. Dat was wel spannend.?
De remmen waren beschadigd geraakt toen de truck een grote knal had gemaakt aan de achterkant en daar niet ongeschonden vanaf kwam. ?Twee bladveren gebroken, de remmen beschadigd. Alles heeft een flinke opdonder gehad.?
De monteurs van Team DakarSpeed hadden dus wat werk te doen, maar Van den Heuvel had niet heel veel medelijden met zijn jongens. ?De etappe was een lus met start en finish in het bivak. Ze moesten niet reizen en konden dus mooi de hele dag uitrusten. Ik hoop dat ze het water hebben bijgevuld, want ik kan wel een goeie douche gebruiken.?

Het was hard werken. De etappe eiste zo vroeg in de Dakar nogal wat slachtoffers. Van den Heuvel had her en der auto?s zien liggen en trucks zien staan. ?Ik heb in elk geval een MAZ staan (Vasilevski) en een Kamaz op z?n kant zien liggen (Mardeev). Als je in die duinen vast kwam te staan, ben je voorlopig nog niet binnen. Trucks die niet in topconditie zijn, zien we niet terug voor morgenochtend. Als ze geluk hebben.?
Van den Heuvel had daar geen last van. Hij had een prima dag gehad en de twaalfde tijd viel hem eigenlijk nog tegen. ?Ik had gedacht zeker in de top 10 te rijden. Ik ben als vijftiende gestart en heb in elk geval twee Kamazzen, een MAZ, de Astana De Rooy Iveco en Gert Huzink ingehaald. Aan de andere kant: ik ben ook ingehaald door Macik en door Villagra. Dus dan klopt het toch wel.?
Ook in het klassement, waar al na twee dagen grote verschillen zijn ontstaan, staat Van den Heuvel twaalfde. Het verschil van 55.16 op klassementsleider Eduard Nikolaev is inclusief 2 minuten straftijd. ?Eventjes iets te hard gereden. Eigen schuld. Dat krijg je met zo?n goeie truck waar met grote letters DakarSpeed op staat??
Dakar 2018 8-1

Dakar 2018 8-1

Dakar 2018 8-1

08-01-2018

Maurik van den Heuvel begaat ?doodzonde? in mini-Dakar

De eerste etappe van de Dakar Rally 2018 was slechts 31 kilometer lang, maar een mini-Dakar op zich. Maurik van den Heuvel had ervan genoten. ?Alles zat erin. Na 10 meter was het al spektakel.? 29 minuten en 18 seconden had hij ervoor nodig om de Scania door de duinen bij Pisco te jagen. Dat leverde een keurige veertiende plaats op.

Het ging niet zonder slag of stoot. De proef was meer dan een opwarmertje, met intensieve navigatie waarvoor opperste concentratie was vereist. ?Het ging er meteen vol op?, vertelde Van den Heuvel.
In de openingsrit van de veertigste editie van de Dakar moest de bemanning van de DakarSpeed-truck duidelijk nog even wennen. ?Martijn van Rooij zit voor het eerst als monteur in de racetruck en dan is het in zo?n duinenetappe meteen veel werk: is de bandenspanning goed? Worden ze niet te heet? Is de temperatuur van de motor goed? Wilko van Oort, die vorige jaren de monteur was maar nu navigeert, begon zich er tegenaan te bemoeien. Hartstikke goed bedoeld natuurlijk, maar de bandenspanning is nu niet zijn taak.?

Op zijn eerste werkdag als navigator werd Van Oort ook nog eens overruled door zijn coureur. ?Een doodzonde?, erkende Van den Heuvel schuldbewust. ?Maar ik ben toch blij dat ik het heb gedaan. Wilko dacht dat we een waypoint hadden gemist. Dat klopte ook, maar het zou te veel tijd kosten om om te keren en er alsnog naar te gaan zoeken. Ik had net twee man voor me ingehaald! Dan pak ik die 20 minuten straftijd wel. Achteraf bleek er niks aan de hand. De meters klopten niet, we hebben dat waypoint gewoon gehaald. Dus ik heb er geen spijt van dat ik mijn zin heb doorgezet en dat we niet terug zijn gegaan, want dat had heel veel tijd gekost.?

Dat het was gelukt om twee trucks in te halen, stemde Van den Heuvel zeer tevreden. ?De Scania doet het perfect. Op een gegeven moment kwam Gert Huzink in de buurt, en die Renault staat toch bekend als een snelle auto, maar we liepen bij hem weg. Als de truck het zo blijft doen, ben ik dik tevreden.?
Ook de speciale banden voor de duinen bevielen goed. Die blijven er dus voor de tweede etappe, een lus van 267 kilometer met start en finish in het bivak bij Pisco, op liggen.